0-2 lk:n blogi

2014 Kevätpäiväntasausta..


Marja de Jong kävi taas opettamassa 0-2:ia.. Ja taidetta tuli monenlaista!


0-2 taidetta - Video Maker

______________________________________________

Lukuvuosi 2013-2014 täysillä käynnissä

Perjantai 20.9.2013

Edellisestä blogipäivityksestä on jo luvattoman kauan aikaa. Tällä välillä on kuitenkin opiskeltu hyvin ahkerasti vaikkei dokumentointia ole näkyviin ehditty laittaakaan.

Tänään oppilaat saivat palkkion siitä, että ovat oppineet noudattamaan yhdessä luotuja sääntöjä. Työrauhan säilyttäminen ja hyvä käytös koulupäivän aikana oikeuttavat käytöskukkasen terälehden lisäämiseen. Kymmenen terälehteä kerättyään luokka saa yhden leikkitunnin. Kaksi kuukautta on harjoiteltu ja nyt oli aika nauttia tuloksista.

Taiteilija Marja de Jong on ollut opettamassa alkuoppilaita kaksi kertaa tänä syksynä. Olemme tarkastelleet omaa elinympäristöämme ja pohtineet, mitä näemmekään matkalla koulusta kotiin. Kahden viikon kuluttua työmme valmistuvat.

Kaikki ekaluokkalaiset ovat jo oppineet lukemaan. Nyt tuota taitoa täytyy vain vahvistaa ja sujuvoittaa. Sanojen pilkkominen tavuihin ja äänteisiin on edelleen tärkeää, jotta oikeinkirjoituskin alkaisi sujua. Kirjainten ja numeroiden kirjoitussuuntaa harjoitellaan huolellisesti. Luettua täytyy myös oppia ymmärtämään. Siksi harjoittelu on erittäin tärkeää.

Liikuntatunneilla harjoittelemme ensi viikolla pidettäviin yleisurheilukilpailuihin vielä tänään ja maanantaina. Liikuntaleikit ovat oppimisen välineenä.

Marja-ope

____________________________________________________________________________

Keskiviikko 14.8.2013

Seitsemän uutta eskaria valloitti oman paikkansa neljän eka- ja kolmen tokaluokkalaisen toveriksi eilen. Keväällä olleen tutustumispäivän ansiosta syyslukukauden aloitus sujui yllättävän suopeasti. Kaikki muistivat, mihin tulla. Kesäläksyjä oli selvästi harjoiteltu: oman nimen kirjoittaminen onnistui jokaiselta, ruokaillessa maito kaatui lasiin ja puheenvuoroa muistettiin pyytää viittaamalla, ainakin toisinaan. 

Leikimme tutustumisleikkejä, lauloimme, maalasimme keväällä muovaillut koulumuistot ja tutkimme koulun pihaympäristöä. Läksyjäkin jo kaipailtiin, mutta päätettiin sitten jättää tekemistä vielä muillekin koulupäiville.


                                     Tässä me olemme - Hiirolan 0-2 -luokkalaiset 2013-2014

Keskiviikon koulupäivä valkeni sateisena. Välitunnit haluttiin viettää sateesta huolimatta ulkona. Hyvillä varusteilla se sujui kastumatta. Opiskelimme musiikkia, uskontoa, matematiikkaa ja äidinkieltä. Eka- ja tokaluokkalaiset saivat vihdoin läksyäkin matematiikasta.

Koulukuulumisin Marja-ope

_________________________________________________________________________________

Tiistaina 21.5.2013

Oppikirjojen viimeiset sivut siintävät jo. Kevätjuhlanäytelmän yhdessä kirjoitettu käsikirjoitus on valmis. Nyt vain harjoittelemaan ahkerasti. Vielä on matematiikan kokeet perjantaina. Käsitöiden viimeistelyä enää ihan muutamalla. Aivan selvästi lukuvuosi lähenee loppuaan.

Vaikka olo on jo yhtä riemukas kuin kevätlintusilla konsanaan, on aika kuitenkin vielä viimeiseen puristukseen ja keskittymiseen. Työrauha luokassa kaipaa parannusta. Ylimääräiset ideat pitäisi malttaa pitää omana tietonaan. Silti ilo saisi säilyä. Teemme yhdessä ihanan kevätjuhlan. Se on sitten perjantaina 31.5.2013 klo 18.00 koululla.

Marja-ope

________________________________________________________________________________

Perjantai 10.5.2013

Puissa on jo aavistus vihreää. Vihdoinkin kevät! Kouluviikko on lyhyydestään huolimatta ollut varsin työntäyteinen. Ensi sunnuntain varalle on tehty valmisteluja jo viikkokausia, mutta viimeistely vei vielä koko keskiviikon. Kuvamateriaalia laitamme esille sitten juhlapäivän jälkeen.

Tiistaina saimme laadukasta opetusta Monotypia-tyyppisestä kuvataidetekniikasta, kun taiteilija Marja de Jong tuli koululle painovärituubeineen ja teloineen. Oppilista oli huvittavaa, kun luokassa oli nyt kirjaimellisesti kaksi Marjaa. Marja de Jong ohjaa grafiikan saloihin0-2 -luokkalaiset ovat muuten loistavia laulajia. On ilo aloittaa kevätjuhlaohjelmien tehoharjoittelu ensi viikolla.

Oikein leppoisaa viikonloppua ja onnellista äitienpäivää kaikille äideille ja isoäideille!

Terv. Marja-ope


_______________________________________________________________________________

Vappuhulinoita 30.4.2013

Oppilaskunnan hallitus valmisteli vappuaatoksi kouluun mukavan toimintapäivän. Jo eilen hallituksen jäsenet olivat koristelleet ja järjestäneet koulun tiloja vappujuhlaa varten. Aamulla vielä viimeisteltiin kaikki valmiiksi. 

Toiminta alkoi klo 9.00 kolmeen ryhmään jakaantuneina. Hallituksen jäsenet pääasiassa ohjasivat toimintoja luokissa. Joitakin oppilaskunnan edustajia otettiin mukaan avustamaan ohjelmien vetovastuuseen. 5.-6. luokassa oli peliluola Koronan ja lautapelien pelaamista varten. 0.-2. luokassa leikittiin yhteisleikkejä. 3.-4. -luokassa järjestettiin Aku Ankkaa käsittelevä tietokilpailu, sokeripalatornin rekennuskilpailu, helmien lukumäärän arvauskilpailu ja sokkopiirrustustehtävä.

Ruokailussa saimme hampurilaisaterian ja jäliruuaksi simaa ja kaurakeksejä. Ruuan jälkeen pääsimme tanssimaan discoon ja vuorotellen nauttimaan nyyttäriherkuista ja oppilaskunnan tarjoamista limppareista. 

Ulkona leikimme "Kuka pelkää rehtoria" -leikkiä. Ja kukapas häntä olisikaan pelännyt. Vielä kamppailtiin rantapallojalkapallon mestaruudesta tuulisessa säässä. Tiukan matsin jälkeen lopputuloksena oli 0-1 tumma-asuisten eduksi.

Puoli tuntia koulupäivän päätteeksi käytettiin kisailujen ja äänestystulosten julkaisuun, palkintojenjakoon ja koulun siistimiseen.

Onnellisia huokauksia, väsyneitä oppilaita...ja HASKAA VAPPUA! 0-2 -luokkalaisia naamiaisasuissa


 Aku Ankka -tietokilpailun osanottajia


 Hurja merirosvo

Samalta laivalta Rantapallojalkkiksessa sivurajaheitto


 Kuka pelasikaan eniten tosissaan? :)


 Palkintojenjako 

 Rehtori palkitsee voittajia

 Aku Ankka -tietovisan  voitto nuorempien sarjassa meni MAxin nimiin

Hauskimmat puvut äänestettiin olevan Valtterilla ja Saaralla. Rehtori linssiluteena.


Pelle

"Jasmine" taitaa olla jo juhlahumusta väsynyt 

Marja-ope


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Perjantai 26.4.2013

Viikolla 17 Olemme viettäneet pienen päästäisraukan hautajaisia. Hautajaissaattue oli arvovaltainen ja harras pappeineen, kanttoreineen ja surevine omaisineen. Haudalla lauloimme lasten virren "Jumalan kämmenellä".

Kevään ihmeet ovat ilahduttaneet mieltä ja innostaneet tutkimuksiin kuunnellen, katsellen ja haistellen. Ympäristö- ja luonnontieteen tunnilla opimme sammakon vaillinaisesta muodonmuutoksesta teoriassa. Kevään edetessä aiheeseen voi tutustua varmasti ihan käytännössäkin. Opimme myös, että sammakko on rauhoitettu eläin kaikissa vaiheissaan.

Keskiviikon kohokohta oli ehdottomasti teatterimatka Mikkelin teatteriin katsomaan lastennäytelmää Ella ja Paterock. Näytelmän tarttuvasävelmäiset laulut soivat mielissämme vielä viimeisellä oppitunnillakin, kun kertasimme elämystä keskustellen. Samalla puhuimme havainnoistamme. Millaisia elementtejä kiinnostava näytelmäesitys sisältääkään? Miten näyttelijät toimivat lavalla, mitä lavasteita tarvitaan, mistä kaikesta tunnelma syntyy.

Kädentaidoissa ja kuvataiteessa on meneillään kankaan kuviointiin liittyvä projektityö.

Opiskelukuulumisin,

Marja-ope

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Keskiviikkona 17.4.2013

Bloggaamisessa on ollut kuukauden tauko, jota pahoittelen. Toiminta 0-2 -luokassa ei ole suinkaan vähentynyt vaan ihan päinvastoin. Päivät ovat kuluneet niin touhukkaasti ja vauhdilla, ettei kirjoittamiselle ole jäänyt riittävästi aikaa.

Hiirolan alkuoppilaiden toiminta on kehittynyt ja vakiintunut yhdessä matkaa tehdessämme. Olemme selvästi yhteisö, jonka säännöt ja menettelytavat ovat tärkeitä. Niiden noudattamista valvotaan porukalla. Oppilaat itse tietävät, miten koulussa ollaan, mikä on sopivaa ja mikä ei.Jos huomauttamiseen on aihetta, sen voi tehdä oppilastoverille suoraan. Toki open apuun turvataan säännöllisesti ja niin pitääkin.

Meillä on meneillään Nuori Suomi -järjestön lanseeraama liikuntaseikkailu. Se on innostanut oppilaita entistä ripeämmin ulos välituntien viettoon . Oppitunnilla voi myös ehdottaa liikuntatuokiota. Sen voi  päästä jopa itse ohjaamaankin.

Kädentaitojen tunneilla pitkäkestoiset ompeluprojektit alkavat valmistua eskareillakin. Nyt meillä on porrastetusti meneillään kankaan kuviointi sabluunapainannan ja batiikkimaalauksen keinoin.

Tämän päivän riemuyllätys oli, kun luokaltamme alkutalvella pois muuttanut oppilas tuli vieraisille koko päiväksi entiseen kouluunsa. Useat oppilaista huokailivat onnellisina: "Tosi kivaa, kun entinen eskarikaveri tuli käymään!"

Ensi viikon keskiviikkona (24.4.) menemme koko koulun voimin Mikkelin teatteriin katsomaan lastennäytelmää Ella ja Paterock. Alkuoppilaat opiskelevat vielä kädentaitoja retken jälkeen ja pääsevät normaalisti kotiin klo 13.30 .

Päivitysterveisin,

Marja-ope

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Perjantaina 15.3.2013

Viikko 11 on ollutkin työntäyteinen. Aamujen kireistä pakkasista huolimatta pääsimme sittenkin molemmilla liikuntatunneilla hiihtämään. Kevättalven aurinko ehti lämmittämään säteillään ilmanalaa niin, että tarkenimme ladulle. Ihana puuterilumi kimalteli perjantaiaamun hangilla ja linnut visertelivät meille, kun suihkimme suksilla menemään.

Musiikin opinnoissa olemme tutustuneet äänen voimakkuus- ja sointivärien eroihin. Muillakin oppitunneilla on ollut avuksi tietää, mitä ope tarkoittaa sanoessaan: Piano.

Uskontotunnilla kasvatimme liitutaululle rukouspuun. Siihen jokainen oppilas sai tuoda oman rukouksensa joko tekstipuoli alaspäin tai julkisesti näkyviin, miten itse halusi.
Käsityötunnilla alkoivat jo joidenkin oppilaiden omepeluprojektit valmistua. Onnellisia huokauksia kuului sieltä, missä työ valmistui. Joku totesi:" Luulin, etten sais ikinä tätä tehtyä, mutta sainpas." Joillekin tämä palkkio on vielä edessä päin odottamassa.Kevätauringon ilahduttamaa viikonloppua toivotellen,

Marja-opeTorstai 7.3.2013

Hyvää 175 -vuotissyntymäpäivää Mikkeli! Meidän koulussa hiihdettiin kunniaksesi kilpaa.Hiihtotapa oli tietenkin perinteinen, ainakin 0-2 -luokkalaisilla. Aurinko kultasi hanget ja pakkanen punastutti posket ja nenänpäät, kun verrytellen hiihtelimme kilpailupaikalle.
Lähtö tapahtui puolen minuutin välein. Vasta-ajettua latu-uraa pitkin sujuteltiin kääntöpaikalle ja takaisin. Täyttä höyryä ja tunteella mentiin. Joitakin arvelutti, että tapahtuiko oikeus, kun joku ohitti vaikkei edes huutanut "latua". Kaikki pääsivät onnellisesti maaliin asti. Loppuverryttelynä hiihdeltiin rennosti koululle. Matkalla ihailtiin tuulen tuivertamia hankipintoja ja eläinten jälkiä hangella. Koululla hiihtäjiä odotti kuuma mehu.
Mitalit jaettiin eskaritytöille ja -pojille sekä 1.-2. luokan tytöille ja pojille.Kisaterveisin Marja-ope

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Perjantaina 15.2.

Viikot vierivät vauhdikkaasti. Tällä viikolla oppilaat asettivat itse viikon tavoitteeksi ystävällisyyden. Sehän sopikin ystävänpäiväviikkoon erinomaisesti. Moni oppilaista kertoi oppineensa olemaan ystävällinen, joku totesi rehellisesti, että vielä on harjoiteltavaakin. Niinpä meillä aikuisillakin saattaa olla toisinaan. Kanteleen soitto on edennyt niin, että nyt osaamme soittaa lakkasointuakin. 

Hiitolenkillä hiihdimme metsälenkkillä ja umpihangessa puitten katveessa. Eskaritkin pääsivät ison ylämäen sivuttaisnousun tekniikalla ylös asti. Ope kellahti kumoon ja sekös nauratti.

Rentouttavaa viikonloppua toivottelee,

Marja-ope

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Torstaina, 14.2. ystävänpäivänä, valmistimme pahvisydämet kaulaamme ja keräsimme koulutovereittemme nimiä niihin. Ensin piti sanoa kaverille, miksi hänestä pitää. Sitten sai kirjoittaa oman nimen. Toisen ja kolmannen tunnin vietimme riehakkaasti rusettiluistellen koulun jääkentällä. Sattumanvaraisesti jaettujen numerorusettien avulla etsittiin itselle pari, jonka kanssa sitten luisteltiin yhdessä ja erikseen. Välillä harjoittelimme muodostelmaluistelua. Siinä sitä pitikin ottaa kaveria huomioon, jotta tämä tai sitten itse pysyi mukana ketjussa. Lisää kuvia löytyy kuvia tapahtumista -välilehdeltä.

Tiistaina 12.2.

Saimme kevään ylioppilaskokelaiden penkkaripäivästä esimakua, kun reipas abiturientti Heikki Kääriäinen ilahdutti meitä karkkisateella kesken matematiikan tunnin. Voi riemua!

Toisluokkalaisten kanssa nautimme välipalaa ensimmäisen välitunnin jälkeen. Sitten matkasimme  yhdessä haukivuorelaisten kanssa Kenkäveroon, tutustumaan. sen historiaan. Kuulimme varsin jännittäviäkin yksityiskohtia menneiltä vuosikymmeniltä. Ihastelimme huikean kookkaita ja kauniita jääpuikkoja, jotka kurkottelivat vanhan pappilan räystäiltä alas maata kohti. Näimme myymälässä upean näköisiä lamppuja. Lopuksi valmistimme tuohisuikaleista pesupallon eli huosiaimen.

Kouluun palattuamme nautimme laskiaistiistain hernekeittolounaan lettujen kera. Liityimme eskareiden ja ekaluokkalaisten seuraan, jotka olivat Auli-avustajan kanssa opiskelleet sillä aikaa ahkerasti. Viimeisellä tunnilla soitimme kanteleella ja aloittelimme oman kantelemallin valmistusta.

Marja-ope
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Viikon 7 maanantain ehdottomasti jännittävintä oli se, kun palohälytin piipahti soimaan. Piti malttaa säikähdyksestä huolimatta seistä jonossa kuuntelemassa open ohjeet, kävellä pukemaan ja jonossa ulos,kokoontumispaikalle. Selvisimme ulos tosi nopeasti: ihan hitusen yli 1 min. 50 sek. Rehtori kertoi onneksemme, että kyseessä olikin 112-päivän poistumisharjoitus. Luokkaan palattuamme juttelimme tunteistamme. Joidenkin sydän sykki vielä tuhatta ja sataa. Todettiin, että turvallisessa koulussa opiskelemme, kun poistuminenkin on näin hyvin hallinnassa.

Marja-ope
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Viikko 6 oli niin täynnä vipinää, ettei ope ehtinyt blogia päivittelemään. Päälimmäiseksi kaiken arkisen aherruksen keskeltä nostettakoon luisteluleikit, kanteleen soitto ja lumipeuhu.

Saimme Rahulan koululta lainaksi 13 kannelta. Opimme soittamaan mansikka- ja mustikkasoinnuin laulun Rati riti ralla ja näppäillen laulun Kukon leipä.Mikkelin ladun reipasta väkeä saapui ke 6.2. koululle peräkontti lumikenkiä pullollaan. Meidän luokkamme sai kunnian aloittaa lumikenkäkävelyllä lumipeuhupäivän puuhat. Seuraavaksi laskettiin liukureilla ja pulkilla mäkeä ja lopuksi vielä suksillakin.

Luistimillakin voi leikkiä formula-autoilua, hippaa, Kupit ja kannet -leikkiä tai seuraa johtajaa. Välillä köllöteltiin, kuin Saimaan norpat jään päällä.

Torstaina 31.1.2013

Tammikuu on taputeltu. Tämän päivän huippuasia oli säätyypin vaihtuminen täsmälleen tarpeisiimme sopivaksi. Olimme aiemmilla kuvataidetunneilla tarkastelleet pohjapiirroksia. Piirsimme pohjapiirroksen mieluisasta lumilinnasta, valmistimme siitä sanomalehtipallosia pahville liimaamalla kolmiuloitteisen suunnitelman ja lopuksi toteutimme suunnitelman ihan oikeasti lumilinnaksi asti. Ope valitsi pienoismalleista yhden toetutettavaksi. Jokaisen työpanosta tarvittiin pallojen pyöritykseen, pallojen siirtelyyn ja kiinnittämiseen. Jonkun piti katsoa, että pallot osuivat suunnitelman mukaiselle kohdalle. Sen verran toimittiin luovasti, että rakennettiin linnaan kaksi ikkunaa. Jopa meni kuvataidetunti mukavasti. Opekaan ei meinannut malttaa lopettaa millään.


Rakennustaidetta olimme tehneet myöskin uskonnon tunnilla keskiviikkona. Muovailuvahasta rakennettiin Jeesuksen lapsuusajan mallisia taloja kokonaisen kylän verran.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maanantai 28.1.2013

Tammikuun viimeisen viikon tavoitteeksi oppilaat itse halusivat asettaa kuuntelutaidon parantamisen. Luokan taululla on kuva vielä muistuttamassa asiasta. 

Kuuntelemista harjoiteltiinkin heti, kun tämän viikon tähtioppilaat kertoivat itsestään. Luokkatoverit saavat viikon aikana kirjoittaa heidän kuviensa alle 2-3 mukavaa asiaa, joista tähdissä erityisesti pitävät.

Ympäristö- ja luonnontiedon tunnilla opiskelimme asiaa talvisesta luonnosta. Kirjasimme taululle asioita, joita talvella voi ulkona tehdä. Ja löytyihän niitä moottorikelkkailusta-avantouintiin. Onneksi ihan tavallinen lumessa myllääminen ja mäenlakukin muistuivat listalle mukaan.

Luistelutunnilla harjoittelimme vähän omista taidoista riippuen liukumista, jarruttamista, kaatumista ja ylös nousemista. Kakkosluokkalaiset luistelivat jo takaperinkin ja vierittelivät kädellä jalkapalloa jäätä pitkin. Liikuntatunnin läksynä on harjoitella luistimien nauhojen sitomisen harjoittelu.

Kouluterveisin,

Marja-ope

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Keskiviikko 23.1.2013

Esikoululaiset ovat jo niin taitavia, että osaavat ihan keskenään, toisiaan avustaen, miettiä taululle viikonpäivän nimen ja päivämäärän sekä lukea kalenterista nimipäiväsankarit. Lukemisen taito on todella hyödyllinen - siitä avautuu ihan uusi maailma.

Kauppaleikkiä leikkien opimme eilen, tiistaina,  monen monta asiaa: miten leikki suunnitellaan ja järjestetään, kuka ottaa minkäkin roolin, mitä sisältöjä leikissä on ja miten juoni kulkee. Yksi oppilas toimi kauppiaana. Kauppa-apulainen luokitteli tavarat. Hintaluettelo laadittiin kaupan seinälle. Siltä sai sitten varmistaa, miten paljon mikäkin tuote maksoi. Asiakkaat laativat itselleen kauppalistan ja ottivat mukaansa paperista tehtyjä rahojaan. Sitten tuotteet kerättiin ostoskoriin ja annettiin kauppiaalle, joka paperilla laski ostosten hinnat. Asiakas antoi rahaa ja kauppias vuorostaan vaihtorahaa jos tarpeen. Sitten asiakas pääsi muovikassillisensa kanssa "kotimatkalle". Äidinkielen ja matematiikan käsitteitä omaksuttiin saman leikin yhteydessä: mitä kirjaimia esim. maito-sanaan tarvitaan, paljonko rahaa tarvitaan mukaan, miten tavarat on luokiteltu, lasketaanko yhteen vai vähennetäänkö jne.

Tänään keskiviikkona availimme äänemme ja laulelimme talvisia lauluja talvihallasta, lumiukon seikkailusta ja luistelusta.Rytmitimme tasajakoista tahtia marssien ja taputtaen. Luistelu-valssia liu'uttelimme yks-kaks-kol pitkin lattiaa.

Koulumummo tuli avuksemme iltapäivän käsityötunneille. Vohvelipujotus-työnä tehtävä leijonatyyny tai pikkupussukka vaativat monenlaista neulaa ja lankaa vuorollaan. Kärsivällisyyskin saa harjoitusta, kun on odotettava omaa vuoroaan apua saadakseen. Onneksi myös luokkatoverit osaavat neuvoa työn eri vaiheissa.

terveisin,

Marja-ope


Maanantaina 21.1.2013

Nalle-tunnilla tarkastelimme omia kiinnostuksen kohteitamme. Puhuimme harjoittelun tärkeydestä. Totesimme, että virheet kuuluvat olennaisesti oppimiseen mukaan. Niitä ei tarvitse yhtään pelätä. Oppilaiden tuotoksena syntyi kuva itseä kiinnostavasta toiminnasta tai omastas taidoista. Työn nimeksi tuli: Meidän luokan taitajat.

Hiihtelimme kakkosluokkalaisten kanssa Hiirolan satumaisen kauniissa maisemissa. Yksi oppilaista hiihti ihan ensimmäistä kertaa koko pururadan ympäri. Se oli urheasti tehty. Eskarit ja ekaluokkalaiset leikkivät hippaa
sukset jalassa koulun pihamaalla. Siinä sitä oppiikin hyvin liu'uttelemaan suksia suuntaan ja toiseen. Hiihtohommia jatketaan jälleen perjantaina.


Torstaina 17.1.2013

Pakkaspäivänä kuvataidetunnilla maalasimme tauluja jäätaustoille. Maalitkin meinasivat jäätyä kovassa pakkasessa. Haimme avuksi sisältä lämmintä vettä. Jopa syntyi hienoja taideteoksia.


 Eskarilaisten upea, itse suunniteltu noppapeli. Tätä on mukava pelata.Maanantaina 14.1.2013

Pakkanen pienensi purevuuttaan ja me hyödynsimme tilaisuutta: ympäristö- ja luonnontiedon tunnin alkuosan vietimme ulkona jäätaideteostemme kanssa puuhastellen. Talvinen luonto on itsessään jo valtavan upea taideteos, mutta viime viikolla jäädyttämämme värilliset jääpalaset vielä kruunasivat kaunista pihanäkymää, kun asettelimme ne ison koivun alle muodostelmaan. Työn nimeksi äänestettiin "Jäälyhtyjen maa".
 Hiihtotunnilla pelasimme jälkapalloa vain toinen suksi jalassa. Testasimme sukset jalassa ryömimistä, konttaamista ja jopa kuperkeikan pyöräyttämistä. Oppilasjonon muodostamasta tunnelista ryömiminen se vasta hankalaa olikin, kun piti varoa sotkeutumasta kaverin suksiin. Kaikki suoriutuivat hienosti. Toisluokkalaiset ehtivät kiertää metsälenkin, jotkut jopa kolme kertaa sillä välin, kun eskarit ja ekaluokkalaiset tekivät omia suksitehtäviään.

Hiihto jatkuu ensi maanantaina (21.1.).

Matematiikan tunnilla ensiluokkalaiset aloittelivat kevätkirjaansa. Toisluokkalaisilla on vielä muutama, tärkeä aukeama syyskirjaa jäljellä.

Viikon aloitusajatuksin,

Marja-ope

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Torstai 3.1.2013

Tänään olikin taiteilijantakeista hyötyä, kun roiskemaalasimme ilotulituksia hammasharjoilla ja siveltimillä paperille. Jos joltakin vielä tällainen suojapaita puuttuu, voisi kotona kurkistaa vanhempien vaatekaappiin, josko sieltä löytyisi jokin vanha paita kouluvaatteiden suojaamista varten. Huolellisuudestamme huolimatta joku on saattanut vahingossa saada maalia vaatteilleen. Kuvista tuli jokatapauksessa upeita.
Viikko 1

Oikein hyvää uutta vuotta 2013! Joululoma menikin sitten joutuisaan. Lyhyt työviikko helpottaa arkirytmiin palaamista. Olipa kuitenkin mukavaa tavata luokkakaverit ja kertoilla lomakuulumiset. Eipä siinä sitten mikään auttanut, kuin käydä vain opintojen kimppuun taas. Läksyjäkin tuli heti ensimmäisenä koulupäivänä. Luokan kattoa koristavat käsityötunnilla askarrellut, upeat uuden vuoden raketit.koulukuulumisin Marja-ope

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Viikko 51

" Ja niin joulu joutui..." Vaikka ope on jo sitä mieltä, ettei enää tarvittaisi läksyjä, eivät nämä innokkaat oppijat malttaisi millään lopettaa. No, joulukuvaelman ja joululaulujen sanoja on syytä vielä harjoitella kotonakin, jotta sitten joulujuhlassa voimme vain nautiskella esiintymisestä.

Tänään harjoittelimme tietysti joulujuhlaesitystä. Liikuntatunnilla leikimme sudenpesää ja laskimme ensi kertaa pulkkamäkeä.Varavaatteille oli totisesti käyttöä, kun olimme rämpineet lumihangessa itsemme hikisiksi.

Joulukuusi tuoksuu luokassa. Roolivaatevarasto kasvaa luokan reunamilla. Joulutonttu on tuonut yllätyksensä jokaiselle oppilaalle. Tämän täytyy tarkoittaa sitä, että joululoma on jo ihan lähellä.

Keskiviikkona leivomme ja järjestelemme luokkaa juhlakuntoon. Torstaiaamuna kenraaliharjoitellaan illan suurta spektaakkelia varten.

Toivottavasti myös jouluilo ja -rauha saavat meitä valtaansa tässä jännityksen täpinässä.

Marja-ope
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Viikon 50 opiskeluohjelma

Joulun odotus, jouluiset askartelut ja joulujuhlan suunnittelu ovat nyt pääasioita koulupäivien ohjelmistossa tällä viikolla. Toki keskitymme myös ihan tavallisiin laskemis-, kirjoittamis- ja lukemistehtäviinkin välillä. Perjantaina on luvassa matematiikan koe 1.-2. luokkalaisille.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Viikko 49 käynnisti virallisesti joulun odotuksen myös Hiirolan koulussa. Koulutonttu Taavetti Tupsulakki oli kirjoittanut kirjeen alkuopetuksen oppilaille. Kirjeessään hän kertoi muuttaneensa kuukauden vaihteessa koulun ullakolle asumaan.Hän ilmoitti viipyvänsä siellä siihen asti, kun koululaiset pääsevät joululomalle. Tonttua emme ikävä kyllä pysty näkemään, mutta hänen asuntoonsa saa jokainen oppilas vuorollaan käydä tutustumassa. Taavetti itse on aina sillä välin hoitelemassa asioitaan.

Ympäristö- ja luonnontiedon opinnoissa tutkimme ihmiskehon koostumusta. Ihmettelimme, miten hassuihin asentoihin ihminen voi raajansa laittaakaan. Varmistelimme myös suuntia vasen ja oikea. Kuvataidetunnilla olikin sitten jo paljon helpompi suunnitella kuvaa liikkuvasta ihmisestä.

Keskiviikkoa juhlistimme viettämällä koulun omaa itsenäisyyspäiväjuhlaa. Uljas juhlakulkue, rehtorin puhe, oppilaiden ajatukset itsenäisyydestä sekä upeasti raikuvat laulut kohottivat tunnelmaa.

Kädentaitotunnilla valmistuvilla hyppynaruilla tietysti hypittiin ja neulosputkimadoilla leikittiin.

Niko hyppää narua.
Arkielämä jatkuu kuuluisinakin

Teimme rehtorin kanssa periaatepäätöksen, että luovumme koko koulua koskevista tiedotteista ja siirrymme ilmoittamaan tulevasta luokkakohtaisesti. Tämä tapahtuu jatkossa Wilman ja Blogin sekä myös tarvittaessa reppuvihkojen välityksellä.

Viikko 48 on ihan arkista, lukujärjestyksen mukaista aherrusta.

 Tokaluokkalaiset opiskelevat lähiviikkoina ahkerasti kertolaskuja. Kertotaulutestejä pidetään lähes jokaisella matematiikan tunnilla. Testin läpäisee vasta, kun onnistuu saamaan kaikki kysytyt laskutehtävät oikein. Tukiopetustakin on mahdollisuus saada, jos haluaa.

Kuvataiteen tunnilla valmistelemme ensi vuoden kalenteriin materiaalia. Alkuopetuksen luokka keskittyy vuoden ensimmäisten kuukausien kuvaukseen. Älkää siis ihmetelkö, kun lapsenne kertoo tehneensä kuvaa pajunkissoista tms.

Ekaluokkalaiset ahertavat lukemisen, kirjoittamisen ja matematiikan salojen parissa. Matematiikassa opetellaan kymppipareja ja lukuja 11-20. Kymmenen ylitys on hyvin keskeinen asia tulevia opiskeluvuosiakin varten.

Vähin erin alamme myös suunnata ajatuksiamme itsenäisyyspäivää ja joulun odotusta kohti. Tämä näkyy tietysti toiminnassamme monella tavalla.

Eka- ja tokaluokkalaisten vanhempia toivoisin näkeväni vanhempainvarttien merkeissä. Varatkaa aikoja vaikka Wilman välityksellä.

Terv. Marja-ope

Ps. Irja kävi kylässä tervehtimässä koulua ja varsinkin 0-2:ia... Karkkiakin saatiin...Länsi-Savon toimittajien vierailu 0-2:n luokassa
Lähde: Länsi-Savon verkkosivut 26.11.2012

_________________________________________________________________________________


Viikon 46 kuulumisia alkuopetuksesta

Ekaluokkalaisten lukutaito sen kun vain vahvistuu. Työtä sen eteen tietysti täytyy tehdä edelleen. Lukuläksy täytyy malttaa lukea huolellisesti ihan ääneen. Sitten on vielä mietittävä sitäkin, että mitähän tuo luettu mahtaa tarkoittaa.

Toisluokkalaiset ovat lukeneet pienoisnäytelmiä ja oppineet sujuvan lukemisen ohella ilmeikästä lukemista. Perjantaina jo esitettiin ekaluokkalaisille näytelmä ahkerasta kanasta.

Musiikin tunnilla opiskelimme asiaa kitarasta ja sen soittamisesta. Oppilaat ovat saaneet tuoda oman soittimensa näytteille niin halutessaan. Olemme nähneet jo viulun ja kitaran. On aina hienoa nähdä oman luokkatoverin soittotaitoa ja miettiä samalla, josko itsekin haluaisi soittaa jotakin soitinta. Vaikkapa rumpuja tai rytmikapuloita.

Työrauha on keskeinen asia, jotta oppiminen onnistuu. Tällä viikolla työrauhaan on kiinnitetty entistä tarkemmin huomiota. On maltettava pitää ajatukset mielessä, kunnes on oma vuoro niistä kertoa.

Quintus-Nalle on nyt saanut käydä jokaisen kotona yökylässä. Erittäin kiva, että vierailut ovat sujuneet niin hienosti. Nallen reissuvihkoon on tullutkin monta iloista tarinaa ja piirrustusta. Ensi viikolla kierros käynnistyy uudelleen.

Levollista ja virkistävää viikonloppua toivotellen,

Marja-ope
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paperin valmistusta

Viikolla 45, maanantaina ja tiistaina meillä on toiminut koulussa paperitehdas.
Marja-ope oli tehnyt sanomalehtipaperista ja vedestä sauvasekottimen avulla varsin epämääräisen näköistä mössöä. Kädet piti uskaltaa upottaa tuohon massaan paperimuotin kanssa ja valutella sitten ylimääräistä vettä pois. Pehmeä paperintekele laitettiin kuivien pyyhkeiden ja  sanomalehtien väliin  ja lopulta painojen alle puristumaan. Seuraavaan päivään odotelleet paperit vielä silitettiin kuiviksi. Aikanaan sitten selviää, mitä näistä itsetehdyistä, korvaamattoman arvokkaista papereista vielä tulee.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Perjantaina 2.11.2012

Kuulimme päivän aluksi Quintus-nallen yökyläilystä. Nalle on oikein reipas vieras, mutta jää aina viikonlopuksi vartioimaan koulua.

Marja-opettaja kirjoitti 0-2 -luokkalaisten sanelemana luokan ensimmäisen oman sadun. Tätä menetelmää kutsutaan saduttamiseksi. Oppilaat sanoivat vuorotellen haluamansa lauseen ja opettaja kirjoitti sen ylös sanasta sanaan. Eipä haitannut, jos jollekin sadun henkilölle sattui tulemaan useampi nimi. Tärkeää oli, että kukin sai osallistua sadun kerrontaan. Sadusta tuli tällainen:


Kissanpentu

Kissanpentu asuu eläintarhassa. Kissanpentu tapasi pupun. Pupun nimi oli Tiina. Pupu on sen kissanpennun kaveri. Kissanpentu näki hänen kaverinsa. Hänen kaverinsa nimi oli Veeti. Kissanpentu tapasi koiran. Kissanpentu näki sen koiran. Koira, pupu ja kissa näkivät oravan. Orava kiipeää puuhun. Orava menee puun koloon syömään käpyjä. Kissanpennun nimi on Lilli. Kissanpentu kiipeää oravan perässä katsomaan, mitä se tekee. Koira tuli mukaan kiipeämään. Koiran nimi oli Ninni. Oravan nimi oli Nuppu. Eläintarhassa asustaa oravia.

Toisluokkalaiset halusivat sadusta kopion voidakseen kirjoittaa omalla käsialalla sadun vihkoihinsa. Siitä jatkamme ensi viikolla.

Voimaannuttavaa viikonloppua toivotellen,

Marja-ope


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Satupäivää!

Tänään (to 1.11.2012) opiskelimme äidinkielen sisältöjä sadun keinoin. Oppilaat saivat tuoda kotoa oman satukirjansa tai jonkun vaatteen tai tavaran, johon liittyy joku tarina. Luokkahuonetta muunneltiin satumaisemaksi. Halutessaan sai pukea päälleen tarinataikurin varusteet ja joko lukea tai muuten vain kertoa satua. Tarinataikurin taikasanat sadun maailmaan pääsemiseksi olivat erään eskarilaisen opastuksella: "Se meni pois mielestä, pim!" Silloin kaikki häiritsevä  hälinä meni pois mielestä ja saattoi vain keskittyä tarinan kuunteluun. Ihailimme toisluokkalaisten sujuvaa ja reipasta lukemista. Samalla näimme ihan käytännössä sen, miten lukutaito on mukava ja tarpeellinen asia. Se kannattaa hankkia ja sitä kannattaa harjoitella.

Ihan kaikkien satuja ja tarionoita emme ehtineet vielä kuulemaan. Toiveeksi jäikin, että oman kirjansa voisi jättää omaan pulpettiin vähäksi aikaa tai vastaavasti tuoda toisenkin kerran mukanaan kouluun, jotta ehtisimme tutustua jokaisen mielisatuun kunnolla.

Kuvataidetunnilla piirsimme satuaiheesta. Eka- ja tokaluokkalaisten kotitehtäväksi tuli viimeistellä kuva ja kirjoittaa siitä lauseita, sanoja, tavuja tai kirjaimia ihan omien taitojen mukaisella tavalla. Eskarilaiset sitä vastoin aloittivat yhteistyöllä maalausprojektin, jossa isosta pahvilaatikosta valmistuu joku satuun liittyvä rakennelma.

Satuillen, mutta vakavissaan,

Marja-ope


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Syysloman jälkeen

...palasimme levänneinä ja innoissamme takaisin kouluelämän hyrskeeseen. Ihan kokonainen tunti kului lomakuulumisia kerrottaessa ja kuunnellessa. Kokeilimme samalla oman muistin toimivuutta niin, että yritimme kertoa luokkakaverin kuulumiset uudestaan.

Tämän viikon aikana olemme kiinnittäneet erityistä huomiota yhteistyön tekemiseen ja vuorotteluun. Olemme iloinneet yhdessä, kun joku on oppinut lukemaan. Itse kunkin vahvuuksia on nostettu esiin sopivissa tilanteissa ja samalla harjoiteltu sietämään sitä, että joku muu kuin juuri minä saa huomiota osakseen. Jos yhdessä sovittu on jo sattumoisin päässyt joltakin unohtumaan, sitä on sitten taas palauteltu mieliin yhdessä.

Käsityötunnilla iloitsimme jälleen Aili-mummon auttavista käsistä. Valmistamme  parhaillaan kuivaneulahuovutuksella heijastimia. Ainutlaatuisia tuotteita on tekeillä.

Marja-ope

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

LOMATUNNELMISSA


Kymmenen viikkoa aherrusta on takana ja nyt saamme viikon palautua voimia keräten.
Loman alkamisen kunniaksi vietimme retkipäivää Linkkilässä ja varsinkin matkalla sinne. Matka oli pitkä, mutta laulaen ja sopivalla tahdilla kulkien pääsimme perille. Loppumetrit ihan juoksimme.
Söimme evääksi hampurilaisia ja paistoimme makkaraa. Juomaksi saimme mehua ja kaakaota sekä jälkiruuaksi hedelmää. Linkkilän luontomaisema innosti tutkimusleikkeihin. Kokeilimme myös, millaista on kulkea narulla merkitty reitti silmät ummessa.

 Mahat pullollaan ja posket ulkoilusta punottaen päätimme koulupäivän ja palasimme Linjakkaalla jotkut koululle ja jotkut kotiin. Muutama oppilas haettiin suoraan Linkkilän pihasta.

Loman jälkeen koulu jatkuu sitten ma 29.10. lukujärjestyksen mukaisesti. Toivottelen perheille oikein leppoisaa ja virkistävää syyslomaa!

Marja-opeTUTKIMUSRETKI METSÄÄN

Maanantaina 15.10.2012 yhdistimme ympäristö- ja luonnontiedon aiheen liikuntatunnin kanssa. Tutkimme sitä, miten syksy ja ruska näkyvät koulun lähimetsässä. Havainnoimme paitsi näkö- myöskin kuulo-, haju-, ja tuntoaistin keinoin tunnelmallista kuusimetsää sammalmattoineen. Oppilaat oppivat, etteivät havupuut talven tullen  tee mitään vaan vain lepäävät. Lähialueen lehtipuut olivat pudotelleet kauniit värilehtensä lähes tyystin.

Keräsimme pari kassillista kuusen käpyjä perjantain ruskaretki-päivää varten. Rakentelimme majaa tuulenkaadon juurakkoon ja jätimme itsestämme muistoksi yhteisen taideteoksen irtonaisista luonnonmateriaaleista.


Metsässä - free slideshow maker with musicPerjantaina 12.10.2012


Kaksi viikkoa yhteiseloa 0-2 -luokkalaisten kanssa on takana. Alamme vähin erin tuntea toisiamme. Enää harvoin joku oppilas kutsuu Irja-opea tunnilla avukseen. Tällä viikolla olemme opiskelleet E- ja e-kirjaimen nimeä, äännettä ja kirjoitusasua. Olemme oppineet kuuntelemaan luokkatoverin lukemaa ja kertomaa. Olemme oppineet hajottamaan lukuja, laskemaan niitä yhteen ja vähentämään niitä erilaisten välineiden ja oman kehomme avulla. Quintus-nalle on päässyt vierailemaan jo muutamassa kodissa yökylässä ja on ollut erittäin innostunut kyläreissuistaan.Elämäntäyteinen ja välillä työläskin kouluelämä jatkuu vielä viikon ennen hyvin ansaittua syyslomaa. Levollista ja virkistävää viikonloppua toivotellen,

Marja-opekeskiviikko, 3. lokakuuta 2012
Nalle-tunti

Oppilaat saivat kotitehtäväksi näyttää ns. Nalle-vihkonsa kotona. Vihkon sisältä pitäisi löytyä kaksi viestiä, joissa kerrotaan Lions Quest -ohjelmaan liittyvien oppituntien periaatteista ja toimintatavoista sekä jännityskihinää aiheuttavasta, mahdollisesta Quintus Nallen yökylävierailusta.Vihkot pitäisi palauttaa kouluun torstaiksi.Nalle-tunteja pidämme kerran viikossa.
1.10.2012 Lokakuu ja uusia tuulia

Lokakuisena aamuna Hiirolan koulun 0-2 -luokkalaiset pyrähtivät entisuutta Marja-opettajaa vastaan jo koulun pihamaalla. Tervetulotoivotukset ilahduttivat kovasti open mieltä. Tuntui oikein kotoisalta palata takaisin tuttuun ympäristöön. Hieman oli toki haikeutta havaittavissa, kun tuttu Irja-opettaja nyt puuttuikin paikaltaan, mutta urhein mielin oppilaat aloittivat uutta aikakautta, joka varmasti vaatii totutteluaikaa sekä lapsilta että aikuisilta.

Ensimmäisenä päivänä tutustuimme toisiimme. Kuvataiteessa teimme Frottage-tekniikalla satusieniä Rahulan koulun 6. -luokkalaisen kirjoittaman sadun pohjalta. Liikuntatunnilla suunnistimme kuvien kanssa koulun pihassa. Kylläpäs iloiset sydämet pumputtivat ripeässä tahdissa kohteesta toiseen juoksemisen jälkeen. Oikea sanakin saatiin koottua rasteilta löytyneistä kirjaimista. Samalla opittiin työskentelemään pareittain.

Läksyä ei ensimmäisenä päivänä tullut lainkaan, mutta huomisesta alkaen sitten taas kyllä.

Oikein pirteää ja pitkämielistä syksyä meille kaikille toivoen

Marja-ope

_________________________________________________________________________________

KORKEUSHYPPYÄ LIIKUNTAKERHOSSA

Totta se on! Alaluokan oppilailla on herkkyyskausi menossa hyppäämisessä ja siksi oppiminen on nopeaa.
Esimerkki: tänään pojat oppivat floppaamisen rytmin 30 minuutissa. Nyt vaan hyppäämään!


Korkeutta - making a free slideshow

1. LUOKAN MATKA LASTENLAULUKONSERTTIIN


Konsertti - slide show
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Olemme siirtyneet liikuntakerhossa torstaisin ulkoliikuntaan. Säänmukainen varustus joka tapauksessa ja kovalla sateella pidämme tunnin kuitenkin liikuntasalissa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


To 5.4. ei liikuntaa vaan laskeudumme pääsiäisen tunnelmiin.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Liikuntakerhossa ollaan tämän viikon torstaina (29.3.) ja siitä eteenpäin sisällä. Ilmoitan, kun pääsemme siirtymään takaisin ulkoliikuntaan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


MUSIIKKILEIKKEJÄ


Maanantaina 26.3. sisäliikuntaa.

Huomenna to 22.3. luistellaan liikunnassa.

-------------------------------------------------------------------------

Tiistaina 20.3. luistelua, keskiviikkona 21.3. sukset mukaan retkelle

Ota huomenna, keskiviikkona, reppu selkään. Sinne voit laittaa muovipussiin monot.Saappaat ovat hyvät kävellessä ja pilkkiessä. Sukset nipussa käteen.
Hauskaa retkipäivää kaikille!